Biskupi podporili petíciu proti ťažbe ropy na severovýchode Slovenska

14.11.2016 Prešov

Prešov 14. novembra (TASR) - Gréckokatolícka Prešovská archieparchia a rímskokatolícka Košická arcidiecéza vydali spoločné vyhlásenie, ktorým podporujú petíciu Nevŕtajte! Chceme žiť v zdravej krajine.

"Aj v zmysle encykliky pápeža Františka Laudato si sme vo svedomí povinní zaujať tento postoj. S obavami totiž sledujeme niektoré aktivity zahraničných firiem na severovýchode Slovenska, a preto týmto vyhlásením podporujeme ľudí, ktorí upozorňujú na riziká a nedostatky činností pri prieskume a ťažbe ropy a zemného plynu," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré spoločne vydali rímskokatolícky košický arcibiskup a metropolita Bernard Bober a gréckokatolícky prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak, ktorý je zároveň predsedom Environmentálnej subkomisie Konferencie biskupov Slovenska.

Ako skonštatovali, považujú za dôležité, aby boli poctivo a zodpovedne posúdené všetky dosahy týchto prác na životné prostredie a aby sa zásadné a nevratné zásahy do krajiny, ktorá je naším spoločným pozemským domovom nerobili bez vedomia a súhlasu obyvateľov, ktorých sa týkajú v prvom rade.

"Uvedomujeme si, že ju prenechávame našim potomkom a bude proti nám svedčiť každé pochybenie, ktoré urobíme nepremyslene a len s vidinou mamonu alebo osobného prospechu," konštatujú arcibiskupi.

Petíciu mohli v uplynulých dňoch podpísať v kostoloch veriaci oboch cirkví.
 
Stanovisko k spoločnému vyhláseniu gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie a rímskokatolíckej Košickej arcidiecézy na podporu petície „Nevŕtajte! Chceme žiť v zdravej krajine“

Spoločnosť Alpine Oil & Gas s.r.o. (AOG) so sídlom Karadžičova 16, 821 08 Bratislava, IČO: 36 702 722, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, odd.: Sro, vložka č. 43257/B, ktorá sa zaoberá prieskumom ložísk ropy a zemného plynu na území severovýchodného Slovenska, chce vyjadriť veľké obavy a poľutovanie v súvislosti s vyhlásením zástupcov gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie a rímskokatolíckej Košickej arcidiecézy na podporu petície „Nevŕtajte! Chceme žiť v zdravej krajine“, ktoré zverejnili dňa 11. novembra 2016 prostredníctvom Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska a iných internetových stránok.
Je zrejmé, že vyhlásenie pánov arcibiskupov je namierené výlučne proti AOG, keďže ide o jedinú spoločnosť zaoberajúcu sa prieskumom ložísk ropy a zemného plynu v regióne východného Slovenska. Vyhlásenie explicitne vyzýva verejnosť na podpis petície proti geologickému prieskumu ropy a zemného plynu ako aj ich následnej ťažbe, čo AOG považuje zo strany vysoko rešpektovaných organizácií, akými sú rímskokatolícka a gréckokatolícka cirkev, za nanajvýš nezodpovedné.
Zásadné výhrady AOG k vyhláseniu možno zhrnúť nasledovne:

Aktivity AOG na Slovensku
AOG vykonáva svoje aktivity striktne v súlade so zákonom, od orgánov verejnej správy získala všetky potrebné povolenia, súhlasy či oprávnenia, ktoré na výkon jej činnosti vyžadujú všeobecne záväzné právne predpisy. Činnosť AOG podlieha permanentnému monitoringu a kontrole príslušných štátnych orgánov. Spoločnosť je dokonca povinná, v zmysle podmienok povolenia na výkon prieskumnej činnosti vydanej Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky (zastupujúcim vládu Slovenskej republiky), prieskumné vrty zrealizovať. Vyhlásenie cirkví teda smeruje k tomu, aby zabránilo AOG v plnení jej zákonných povinností voči Slovenskej republike.
Prieskumné činnosti AOG sa nevykonávajú len v súkromnom záujme obchodnej spoločnosti, ale najmä vo verejnom záujme a v záujme Slovenskej republiky. V zmysle článku 4 Ústavy Slovenskej republiky, nerastné bohatstvo je vlastníctvom Slovenskej republiky a Slovenská republika ho chráni a zveľaďuje, šetrne a efektívne využíva nerastné bohatstvo a prírodné dedičstvo v prospech svojich občanov a nasledujúcich generácií. V záujme trvalo udržateľného rozvoja a napĺňania cieľov definovaných Ústavou Slovenskej republiky, musí štát získavať komplexné geologické informácie, potrebné na formulovanie surovinovej politiky štátu, hodnotenie surovinového potenciálu územia a vytvárať predpoklady pre racionálne využívanie a ochranu domácej surovinovej základne.
Takýto postup je v súlade so surovinovou politikou Slovenskej republiky, ktorú vláda Slovenskej republiky schválila v roku 2004 a ktorá definuje ciele spoločnosti vo využívaní domácich zdrojov nerastných surovín a zdôrazňuje význam analýzy domácich zdrojov palivovo-energetických surovín.
Z vyššie uvedeného je teda zrejmé, že je v záujme Slovenskej republiky ako aj všetkých jej občanov, aby bol vykonávaný geologický prieskum potenciálnych ložísk ropy a horľavého zemného plynu a aby boli získavané základné informácie o geologickej stavbe územia Slovenskej republiky, ktoré umožnia napĺňanie cieľov Ústavy. AOG pomáha, prostredníctvom plnenia geologických úloh vyplývajúcich z rozhodnutia o určení prieskumného územia, tieto ciele napĺňať.
Ak cirkvi nesúhlasia s vládnou politikou prieskumu ložísk a ťažby nerastných surovín, potom korektný postup nie je zabraňovanie legitímnym aktivitám podnikateľov postupujúcich v súlade so zákonom, ale iniciovanie zmeny v platnej legislatíve.


Investície AOG na Slovensku
Vyhlásenie odkazuje na činnosť „zahraničných spoločností“. AOG je slovenská spoločnosť s ručením obmedzeným s jediným spoločníkom, ktorým je americká právnická osoba. Znamená to, že AOG nie je na Slovensku vítaná z tohto dôvodu? Od začiatku svojho pôsobenia na Slovensku v roku 2006, AOG investovala vyše 18 miliónov EUR, a to bez toho, že by vyťažila akýkoľvek zemný plyn alebo ropu. Štyri milióny eur z tejto sumy AOG zaplatila slovenskej vláde, z toho 2 milióny eur smerovali miestnym komunitám v oblastiach, kde je vykonávaný prieskum.
Okrem platieb slovenskej vláde a miestnym komunitám, AOG spolupracovala s lokálnymi zmluvnými partnermi, konzultantmi, dodávateľmi, hotelmi a reštauráciami, čím do miestnej ekonomiky priniesla ďalšie nezanedbateľné finančné čiastky. V súčasnosti AOG najíma ďalších slovenských zamestnancov. AOG tiež sponzoruje futbalový tím v Smilne pri Bardejove, a minulý rok bola požiadaná o poskytnutie sponzorského príspevku pre gréckokatolícky cirkevný festival v Habure, ktorý mala v úmysle podporiť. AOG plánuje poskytnúť ďalšie dary a sponzorské príspevky na podporu komunity kde pôsobí, vrátane podpory vzdelávacích a kultúrnych aktivít.
V neposlednom rade, AOG uzavrela obchodný vzťah aj s cirkvou. V roku 2015 si AOG prenajala pozemok patriaci gréckokatolíckej cirkvi a nájom bol riadne zaplatený. Nájomná zmluva bola neskôr ukončená po tom, ako AOG prijala rozhodnutie, že predmetná lokalita nie je pre ďalšie činnosti vyhovujúca.
Zdôrazňovanie skutočnosti, že geologický prieskum vykonávajú zahraničné spoločnosti nevyhnutne nastoľuje otázku, či by bolo v poriadku, ak by tieto aktivity vykonávali domáce spoločnosti. Vyhlásenie cirkví vyvoláva dojem, že zahraničné spoločnosti sú akýmsi “synonymom zla”, hoci v skutočnosti vykonávajú činnosť, ktorej vykonaním ich poverila Slovenská republika, a na ktorej má Slovenská republika záujem. Je toto naozaj odkaz, ktorý chce cirkev sprostredkovať veriacim?
Riziká pri prieskume a ťažbe ropy a zemného plynu
Vyhlásenie upriamuje pozornosť na riziká vznikajúce pri prieskume ložísk a ťažbe ropy a plynu. Každá priemyselná aktivita so sebou nesie určitú mieru rizika, ťažobné odvetvie má však dlhú históriu a podlieha prísnej regulácii v rámci Slovenska aj Európskej únie, ktorá je zameraná na minimalizovanie rizika pre ľudí aj životné prostredie. AOG je riadená vysoko kvalifikovaným technickým personálom, pričom každý člen tímu má najmenej 35 rokov skúseností z tohto odvetvia, spoločnosť pracuje výlučne s kvalifikovanými zmluvnými partnermi, ktorí taktiež podliehajú prísnej domácej aj európskej regulácii.
V celom svete sa každý rok zrealizuje vyše 80 000 ropných vrtov a vrtov zemného plynu, a to takmer bez incidentov. Technológia, ktorú AOG zamýšľa využiť pri vrtoch na Slovensku je všeobecne známa a akceptovaná a spĺňa všetky bezpečnostné požiadavky vyžadované zákonom. Ak sa bezdôvodne zveličujú riziká súvisiace s aktivitami AOG, ako to vyplýva z obsahu vyhlásenia arcibiskupov, je to možné považovať za šírenie nepravdivých a paniku vzbudzujúcich informácií.
Získanie súhlasu dotknutých občanov
Vo vyhlásení sa tiež konštatuje, že prieskumné a ťažobné aktivity sa majú diať iba so súhlasom dotknutých obyvateľov. AOG je presvedčená, že súhlas dotknutých obyvateľov získala. V obci Smilno, ktorej celková populácia je 700 obyvateľov, proti aktivitám AOG protestovali nie viac ako dvaja či traja obyvatelia obce. Celkový počet protestujúcich v Smilne, keď sa AOG v júni 2016 naposledy snažila vykonávať činnosti v zmysle udeleného povolenia, nepresiahol 20 ľudí, z ktorých (s výnimkou troch) nikto nebol obyvateľom obce.
V skutočnosti AOG v rozsiahlej kampani neustále komunikuje svoje zámery a aktivity obyvateľom obce Smilno, ako aj iných oblastí, v ktorých svoje aktivity vykonáva, aby im dostatočne vysvetlila svoje plány a zareagovala na všetky prípadné obavy. Táto kampaň zahŕňala napríklad stretnutia s volenými úradníkmi a predstaviteľmi samosprávy, verejné stretnutia s obyvateľmi, aktuality zasielané poštou všetkým obyvateľom, obhliadku skutočnej ťažby v Českej republike zorganizovanú pre obyvateľov a pre médiá, ktorí mali o exkurziu záujem, ale aj články umiestňované v miestnej tlači
AOG považuje za poľutovaniahodné, že cirkvi sa pridali k šíreniu nepravdivých a paniku vzbudzujúcich informácií a k podnecovaniu narušovania verejného poriadku vo vzťahu k aktivitám AOG, a to aj napriek tomu, že tieto aktivity sú vykonávané v úplnom súlade so zákonom a s podmienkami povolenia na vykonávanie prieskumnej činnosti, ktoré spoločnosti AOG udelila vláda Slovenskej republiky. Tento postup, žiaľ, budí dojem, že cirkvi si vytvorili názor na základe informácii od úzkeho kruhu osôb, ktoré vyjadrili obavy, a to bez toho, aby by sa s vecou podrobnejšie oboznámili, informácie si overili, alebo požiadali o vyjadrenie kompetentné inštitúcie alebo spoločnosť AOG.
Je možné, že verejné vyjadrenia cirkví obsiahnuté vo vyhlásení spôsobia, že bude ťažké resp. nemožné, aby AOG pokračovala vo svojich plánovaných aktivitách. To spoločnosti spôsobí významné finančné straty (vrátane rozsiahlych investícii, ktoré už v regióne boli urobené). Ak k tomu dôjde, AOG si bude nárokovať náhradu škody, ktorú tým utrpela.
V zmysle čl. 6 ods. 2 zákona č. 308/1991 Z. z. o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností v znení neskorších predpisov, žiadna cirkev (medzi iným) „nesmie vykonávať svoje poslanie v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, nesmie ohrozovať bezpečnosť občanov a verejný poriadok .... alebo práva a slobody druhých“.
Spoločnosť Alpine Oil and Gas, s.r.o. v tomto momente vníma konanie cirkví iba ako nedorozumenie, ktoré sa iste vyjasní, a preto požaduje, aby boli bezodkladne uskutočnené kroky, ktoré zvrátia už vzniknuté škody a zabránia vzniku ďalších.


za Alpine Oil & Gas, s.r.o. Alexander Fraser, konateľ
 

Vyberte región